Årets gang / Fårene læmmer

Fårene læmmer ...

 

 
Charlotte Delfs og Frank Hansen øremærker lam - det er et krav fra myndighederne, at lammene skal øremærkes. Se hele fotoserien fra når fårene læmmer, klik på "Fårene læmmer - FOTOS" i menuen her til venstre.

I stalden hos Vibygard Lam går fårene løse i store bokse med dybstrøelse, altså i masser af halm. Læmmesæsonen varer fra midt i april frem til begyndelsen af maj, som er den periode hvor alle lam hos fårebruget fødes.

I de tre uger læmmesæsonen varer er fårene under opsyn døgnet rundt. Fårebruget har simpelthen et dag- og et nathold, og der er altid mindst to personer i stalden. De seneste år har det været professionelle fårepassere, som er kommet rejsende fra England eller Skotland, og som aldrig har lavet andet end at passe får. Hos fårebruget pointerer man, at det er meget vigtigt, at de personer, der er i stalden ved hvordan man håndterer får.

”Det er ikke noget man kan overlade til tilfældige personer. Dyrene skal have det optimale – det næstbedste er bare ikke godt nok. Og i læmmesæsonen går det nogen gange stærkt, så man skal kunne holde hovedet koldt når det spidser til. Vores rekord er knap 150 fødsler på ét døgn" lyder det fra Vibygård Lam.

 

 

Elektroniske lam

 

Et døgns tid efter fødslen øremærkes lammene. Det er et lovkrav, som gør at man altid kan identificere lammene.

”De, der har indført øremærkerne, har næppe set et lammeøre. Det er meget store plastikmærker til meget små ører, og der er ingen tvivl om at det er ubehageligt for lammene. Vi skal altså gøre det, men vi bryder os ikke om det med de store mærker vi tilbydes nu.” siger man fra Vibygård Lam.

Øremærkerne er elektroniske, og kan aflæses med en særlig scanner. Når man senere på sæsonen skal veje lammene kobles scanneren på en vægt, der nærmest er en slags plastikkasse, som lammet går ind i.

Hver gang et lam er på vægten kan man med det samme se alt hvad der er værd at vide om det pågældende lam.

Hos fårebruget vejes alle lam flere gange i løbet af sæsonen, så man hele tiden kan være sikre på at alt er som det skal være. Vægten er nemlig et godt parameter for dyrenes trivsel. Så længe lammene hele tiden tager på er tingene i orden.

Og når fårebruget i løbet af en dag har haft indtil flere flokke lam gennem vægten, kobles scanneren på en computer, og så ryger alle oplysninger automatisk ind i systemet. På den måde kan man hele tiden følge med i lammenes tilvækst, og man kan se hvilke får der sætter lam med god tilvækst, og så videre. På samme måde kan man eksempelvis gå flere år tilbage, og se hvordan lammene efter et bestemt får har artet sig.

 

Se billeder fra når fårene læmmer ved at klikke på "Fårene læmmer - FOTOS" i menuen øverst til venstre.