Årets gang / Fårene scannes
                                              
Får får lam – forhåbentlig ...
                                
New zealænderen, Carl Williams drægtigheds-scanner hvert år tusinder og atter tusinder af får - og det over hele verden. Og han er også manden, som scanner får for Vibygård Lam. Se fotos af hvordan det foregår, klik på "Fårene scannes - Fotos" i menuen her til venstre.

 

 

Vibygård Lam har, i efterhånden mange år, rutinemæssigt fået scannet deres får for at finde ud af hvor mange lam hvert enkelt får er drægtigt med.

 

Er man i tvivl kan man gå efter lyden. Stemmerne fra de over tusinde får, der bræger højlydt høres viden om i den klare vinterformiddag. Fårene er stærkt utilfredse med at have forladt deres lune stald til fordel for en udendørs fold, og det lægger de ikke skjul på. En efter en kommer de dog ind i lunet igen, fårene. Men kun en ad gangen. Hele formålet med manøvren er nemlig at hvert enkelt får skal scannes for drægtighed.

En løbegang leder fra folden og ind i stalden med to stop undervejs. Første gang fårene står stille møder de new zealandske Carl Williams, som sidder klar med sin scanner. Næppe står fåret i scanningskassen før Carl rutineret sætter scanneren mod dyrets mave, kaster et blik på skærmen og lynhurtigt fastslår om fåret er drægtigt, og hvor mange fostre det i givet fald bærer på.

”Jeg får hvert eneste år drægtighedsscannet alle mine får” fortæller fåreavler Frank Hansen. ”Og det er altid Carl, der gør det. For han er simpelthen den bedste”.

 

Fodring og familiesammenføring

 

Når Carl Williams har fastslået fårets drægtighedsstatus mærker Frank Hansen dyret med blå spray. Får, der venter ét lam, får én blå plet i nakken, får med to lam får ingen mærker og tre lam giver et blåt spraypust på fårets kryds. Når det er overstået – og det tager faktisk kun Carl Williams nogle få sekunder at scanne fåret og afgøre hvad det har liggende i sin livmoder – så går fåret roligt videre i løbegangen. Næste stop er vægten, der også er udformet som en kasse. Her står Frank Hansens kone, Charlotte Delfs, og sørger for, at hvert enkelt dyr bliver vejet, og at det antal lam som fåret venter registreres på det pågældende dyrs nummer. Vægtens computer aflæser automatisk nummeret på dyrets øremærke, og sørger for at indføre data om fåret i dets journal. Og så er det lige før fåret igen er tilbage i den varme stald. Men det er ikke sikkert, at det kommer til at bo i samme boks, som det beboede inden det blev scannet.

Hele ideen med at scanne fårene er nemlig, at man opdeler dem efter hvor mange lam de venter. Får, der venter samme antal lam, kommer til at gå i boks sammen. På den måde sikrer man sig, at fårene får præcis den mængde foder, der er nødvendig for at mor og kommende barn eller børn trives optimalt.

”Hvis et får, der bærer på tre fostre fodres for lidt, får de lam på størrelse med kattekillinger, og får med kun et enkelt foster, der fodres for meget ender med at få et lam, der er stort som et hus” forklarer Frank Hansen, og tilføjer, at det er her scanningen virkelig kommer til sin ret. ”Da vi begyndte at scanne vores fik vi klart fået bedre resultater med lammene. Det er rart at vide, at de og de dyr får så og så mange lam. Målet er nemlig at alle dyr skal gå med to lam.

Derfor flytter vi altid en trilling over til et får med kun med et lam. Når vi bare er hurtige, og laver familiesammenføringen indenfor en halv time efter lammene er født, er det aldrig noget problem. Og slet ikke nu hvor vi fra scanningen ved hvor der kommer henholdsvis enebørn og trillinger.”

 

 

Se fotos af hvordan det går til når fårene hos fårebruget scannes - klik på "Fårene scannes - fotos" i menuen oppe til venstre.