Historien / Får på fodrejse

Får på fodrejse ...

Fårene går typisk omkring 14 dage på en græsgang før de flyttes til nye jorder. Hvis fårene skal flyttes under 10 kilometer foregår det ved, at Frank Hansens Border Collies driver fårene sammen og så begiver Frank Hansen sig på landevejen med fåreflokken og hundene.

 

”To ting er meget vigtige for os” fortæller Frank Hansen, ”At producere virkelig kvalitetskød, altså lammekød, og at gøre det på en måde, hvor vi samtidig hele tiden sætter dyrevelfærd i højsædet.”

”Dét, der gør det så spændende at arbejde med får er, at der er meget forskel på hvad man laver afhængig af tidspunktet på året. Og når man arbejder med får er det muligt – hvis man selv vil - at producere godt kød på en dyreetisk forsvarlig måde. Det var nok de to faktorer, der for alvor fik os i gang med fårene.” siger Frank Hansen, mens han giver kommandoer til sine Border Collies, som er ved at drive en flok får sammen. Fårene skal nemlig flyttes til en ny græsgang.

                           

”Vores dyr går på meget offentlige steder. Alle kan følge med i hvordan de trives, og det kan jeg faktisk rigtig godt lide”, siger Frank Hansen. ”Vi kan på alle måder stå inde for den måde vi producerer vores lam på, vi har ingen hemmeligheder i vores produktion, så alle er velkomne til at kigge med”.

 

 

 

Hundene 
 

”Vi er helt afhængige af vores Border Collies. Uden dem kunne det simpelthen ikke lade sig gøre at have så mange får. Hundene arbejder med fårene hver eneste dag året rundt, ikke mindst på den tid af året hvor vi hele tiden flytter fåreflokkene til nye græsgange. Hvis fårene skal flyttes under 10 kilometer foregår ved at hundene driver flokken sammen, og så går vi på landevejen med får og lam. Den største fåreflok jeg har været på vejen med var vel på lidt over 1000 dyr, men helst nøjes jeg med ”kun” at gå med 700-800 dyr. Og når bare jeg har hundene er det intet problem. Mine hunde holder med lethed styr på tusind får. Og vi får altid mange kommentarer med på vejen, især når vi drager gennem de små landsbyer. Men selvom vi fylder adskillige hundrede meter i hele vejens bredde, er der aldrig nogen som bliver sure. Jeg tror egentlig folk synes det er lidt sjovt med sådan en kæmpe fåreflok på fodrejse,” smiler Frank Hansen.

Får på fodrejse

 

Så har de hundene drevet fårene sammen, og flokken er så småt ved at være klar til at gå videre til en ny græsgang.

Det levende tæppe bevæger sig langsomt over marken og ned mod leddet. Frank går bagest og dirigerer hundene, som pendler langs flokken og sørger for, at alle er hvor de skal være.

Med tydelig tilfredshed ser Frank Hansen udover sin flok.

”Det er da et dejligt syn, ikke?” siger han. ”Og det er herligt, at man kan lave godt kød som har haft et godt liv. Det er da sådan det skal være.”

Så er de første får drevet ud på vejen, og kort efter er vejen forsvundet under den bølgende, hvide karavane, der er på vej mod nye græsgange. Eller, som Frank Hansen udtrykker det, får på fodrejse.

 
Se hele fotoserien Får på fodrejse ved at klikke på "Får på fodrejse - foto" i menuen her til venstre.